Begin jaren '80 openden de eerste winkels in het Stadshart van Zoetermeer hun deuren. Daarmee was een begin gemaakt met de ontwikkeling van een nieuw centrum in de groeikern Zoetermeer.
In een nieuw centrum is gebrek aan nostalgie. Met die gedachte zijn de stichters van The Old Pal te werk gegaan. Dat over de recycling van oude gebruikte materialen is nagedacht kunt u wel zien, maar dat achter elke plank of paneel een verhaal zit zult u waarschijnlijk niet weten.
Daarom een opsomming van de leukste materialen en onderwerpen die wij verwerkt hebben.

De Binnenkomst

In de hal bent u al heel wat noemenswaardige zaken gepasseerd. In de muur, die is gemetseld met stenen uit een pand van rond 1750 en is aangevuld met "Rijswijkers" (stenen), bent u een ornament tegengekomen dat in de 17e en 18e eeuw boven deuren van herenhuizen werd geplaatst. De zware voordeur, waarlangs u bent binnengekomen, is onderdeel geweest van een oude kerkdeur uit Nederland. De radiator, die op de al even oude gekleurde plavuizen staat, is één van de eerste luxe exemplaren die destijds werden gemaakt.

Voorkamer

Bij binnenkomst links zien we een heuse biechtstoel. Verder zien wij in dit vertrek, aan het plafond, een oude mangel die in een wasserij dienst heeft gedaan. De lichtgrijze panelen komen uit een oud theater. In beginsel waren deze moeilijk te verwerken, maar u ziet het resultaat. In het plafond hebben wij twee halve bogen tegen elkaar gemaakt en daarin het stucwerk aangebracht. De vloer is gemaakt van oude kaasplanken. Als u goed kijkt ziet u de ronde kaasafdrukken nog op de planken. Maar er is nog veel meer te zien.

Ingezakte schuur

De schuur die u ziet moet een ingezakte oude schuur voorstellen. Of het ons gelukt is moet u zelf maar beoordelen. Helaas is tijdens het plaatsen van de schuur de oude boer, waar we de materialen, zoals de teugels, gekocht hebben en die ons even zou helpen met het ophangen daarvan, door het dak gezakt. Als bewijs hebben wij hem voor u laten zitten. Dit onder toezicht van de in de koof geplaatste Heilige Jozef met kindje Jezus op zijn arm. Onder de pui met schuiframen is met metselen "vakwerk" verkregen.

Smalle deel

Bij het betreden van deze ruimte gaat men weer 20 cm omhoog. Links in het hek is een oude waterpomp verwerkt. Het liggende spuitstuk op het hek werd, via een (helaas verteerde) verbindingsslang, gebruikt voor plantenbesproeiing. Door de pomp in een emmer met gif te plaatsen werd op deze manier het ongedierte bestreden. Gelukkig doen we het nu milieuvriendelijker!
Als we plaatsnemen op de stoelen kunnen we, door de raampjes, genieten van het uitzicht.

Het huishoudelijk werk, uit het begin van deze eeuw, is ook niet vergeten. Iedere tafel in dit gedeelte heeft het onderstel van een naaimachine, die afkomstig zijn uit een Rotterdams atelier. Volgens ons heette dit atelier destijds "De Stopnaald".
Het smalle deel is afgewerkt met gebobbeld stucwerk, oftewel boerenstucwerk. Dit kwam men, zoals de naam al zegt, veelal tegen in oude boerderijen, maar vroeger zat dit ook wel in huizen.
De balken (staanders) aan uw linkerkant zijn afkomstig uit het Academisch ziekenhuis te Utrecht, evenals het vele hout dat wij hebben verwerkt.

Let u ook op het oude hekwerk en de lambrisering, welke wederom het bekijken waard zijn. Halverwege het treinstel kijken we omhoog en zien we links een oude boeken(druk)pers. Om het geheel af te maken is de rest van de decoratie zowel van antieke waarde als snuisterij uit grootmoedertijd.

Dorpsplein

Wij noemen dit het dorpsplein, omdat wanneer u langs de bar kijkt, u een straatachtig geheel ziet, met op de kop de schuur.
Rechts op het dorpsplein (naast de toiletten) zien we een leien wand en een koperen waterpomp. De kast, waarop deze waterpomp staat, herbergt de brandslang. Links hiervan kunt u uw jas kwijt aan grootmoeders kapstok. Het is jammer dat we niet weten wie de grootmoeder is geweest.

In het midden van het plein is een flessenkurkmachine (denk het tafelblad eraf), van Nederlands fabricaat geplaatst. De warme kurken lagen in het groene bakje. Onder het tafelblad, op de houder, werd de fles gezet met de kurk erop. Door de voet op de trapper te zetten werd de kurk in de fles geslagen.
Als we naar het plafond kijken zien we de werkelijke intentie van ons dorpsplein. De tafel is leeg omdat de man dusdanig snel is vertrokken dat zijn stoel is omgevallen en zijn kranten zijn blijven liggen, omdat hij naar The Old Pal is gegaan om zijn vrienden te ontmoeten en om er nieuwe vrienden te maken.
Als we in de richting van de bar omhoog kijken zien we dat er een kamer te huur is. Deze grap is tijdens de werkzaamheden ontstaan omdat één van de werkkunstenaars het zo gezellig vond dat hij wel in The Old Pal wilde wonen. 

Loungehoek

Deze hoek was ook tijdens het stichten van The Old Pal zeer populair en wordt ook wel aangeduid als de oude herenkamer. We hebben speciaal tappunten laten plaatsen om te genieten van de vele speciaalbieren die wij op de tap of op de fles hebben. Deze ruimte is uitermate geschikt om met gezelschappen het gevoel 'private dining' of 'thuis borrelen' te ervaren.

Bar

Om ook dit gedeelte van The Old Pal stijlvol te houden staan de dranken niet alleen in een rek, maar ook in een buffetkast. Naast de buffetkast is een kast gesitueerd met een bewerkte deur. Dat op deze deur huisvlijt is beoefend kunt u wel zien. Wij vonden deze deur in een hoek van een oude schuur. De ijzeren staanders op de bar, waar het dak op rust, zijn opgedoken in Oud Amsterdam. Als klein detail merken we nog op dat het fonteintje, helemaal links van de bar, uit een museum in Den Haag komt en een schenking is van één van de onvolprezen werkkunstenaars.

Looppad

Het looppad grenst aan alle vertrekken in The Old Pal. Lopend vanaf het dorpsplein komen we aan bij, het van deuren vervaardigd, plafond, met een brandspuit ertegen waarmee eind vorige eeuw veel branden zijn geblust. Wij hebben hem niet durven poetsen, maar hij is gemaakt van koper en een legering. Op de hoeken van de bar zijn onderdelen van een oude trapleuning verwerkt die niet toonbaar waren toen we deze aanschaften. 

Blauwe kamer

Dit achterkamertje lijkt op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar de waarheid is anders.
De blauwe kamer heeft zijn naam te danken aan de blauwe keukenattributen die er in hangen. De ventilatie in dit rustige vertrek is op een vernuftige wijze verwerkt. Zo wordt er frisse lucht in dit vertrek geblazen vanuit de ronde pan en wordt de aanwezige lucht weer afgezogen via het blauwe vergiet. Wederom kunt u ook hier plaatsnemen op de kerkbank en aldaar kunt u weer een blik werpen op de lambrisering die, net als in de lounge, gemaakt is van deuren. In de hoek vindt u een kroonkurkenmachine. Dit vertrek is ideaal om rustig (afgezonderd) te kunnen borrelen of om uw maaltijd te nuttigen.
Zo komen we alweer aan het einde van de rondreis door pub-eetcafé The Old Pal. Rest ons nog The Old Pal........

Algemeen

In deze aangelegenheid zijn er natuurlijk nog veel meer kleine objecten, maar het is niet mogelijk om alle duizend en één spullen voor u te beschrijven. Om maar even op te noemen zijn er in The Old Pal verwerkt: ongeveer 250 m² oude planken, 90 m² kaasplanken, 70 m² leisteen, 20 m² dakpannen, 35 m lambrisering, 3,5 km balk en/of balkjes, 16 deuren/deurdelen, meer dan 20.000 schroeven en nog veel, veel meer.
Een leuk detail is dat de namen van de straten op de straatborden allen afkomstig zijn uit Zoetermeer behoudens het Klapwijkselaantje, deze straat ligt op de grens van Berkel en Pijnacker.
Vele spullen zoals o.a. de Delfts blauwe tegel, het dakraampje, de straatnaamborden en vele ideeën zijn schenkingen van de mensen die The Old Pal hebben gecreëerd, onze werkkunstenaars dus.
Al het materiaal dat is gebruikt is echt oud. Slechts 2% van het hout dat is verwerkt is nieuw.

Wij hopen dat u nog veel plezier beleeft aan onze creatie.
Vragen zijn natuurlijk altijd welkom.